Matbah Restaurant




     Başlangıç olarak bilmeden de olsa Mekanist'in son etkinliğine katılmak benim için çok manalıydı. Mekanist'le tanışmadan önce arkadaşları toplar sevdiğim yerlere götürür sevdiğim şeyleri tatmalarını ve beğenmelerini gözlemlerdim. Böyle bir paylaşım ortamı bir ihtiyaçtı. Şu anda bir mekana gitmeden önce mekanisti açıp yorumları okuyoruz. Mekanist'te çalışanlar benim için aileden biri oldu. İlk olarak Tuğçe'yi tanıdım ve Mekanist'in yüzü olarak benim nezdimde inanılmaz başarılı bir imaj çizdi. Özellikle belirtmek istiyorum ki Zeynep ve Tuğçe yeri doldurulamayacak ve tanımaktan zevk aldığım insanlar.

     Matbah Restauranta gelirsek konum olarak tam Ayasofya Camisinin yanında Ottoman Hotel İmperial'in içinde bulunuyor.

    Yemekler Fatih ve Kanuni dönemi baz alınarak, 15-20 defa denendikten sonra Türk damak tadına uyuyorsa ücretsiz olarak misafirlere sunuluyor. Misafirlerden olumlu cevap alındığında menüye taşınıyor. Matbah beğenilmeyen yemeklerden ücret almıyor ve yemekler başka yemeklerle değiştirilebiliyor. Mevlevi haftası, sevgililer günü için afrodizyak yemekler, yılbaşı menüsü, kış menüsü ve yaz menüsü olarak dönemsel menü değişiklikleri uygulanıyor. Mevsime uygun meyve ve sebzelerle menüde güncellemeler yapılabiliyor. Osmanlı'da Pastırmalı Sultan Sarma ve Bostan Patlıcanda Reyhan Soslu Bıldırcın muhteşem yüzyıl gibi dizilerde de işlendiği üzere Sultanların favori yemeklerinden. Şef Kadir Yılmaz tarifleri 1844 yılı basımı, ilk basılı Türkçe yemek kitabı Melceü't-Tabbahin (aşçıların sığınağı),  Türk ve yabancı Osmanlı yemekleri araştırmaları ve kitaplarından yararlanarak oluşturuluyor. Şef Kadir Bey Asithane'de başladığı aşçılık serüveninde 23 yılı devirmiş. 2010 dan bu yana Matbah Restaurant'ta bu zevkli işi icra ediyor. Mutfağında Osmanlı mutfağına sadık kalmak için her şey el ile işleniyor, hazır bir ürün kullanılmıyor. Yemeklerde zeytin yağı veya tereyağı kullanılıyor. Osmanlı'da bulunan bulunan çeşitli şerbetler mevcut Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği şerbet Bursa'da yapılan nar çiçeği şerbeti, yemekten önce Osmanlı'da tatlı ile başlayalım, tatlı devam edelim manasıyla içilirmiş. Kanuni Sultan Süleyman ve Fatih Sultan Mehmet misafirlerini ağırlarken pilavlarına altın koydururlarmış. Bu altına diş kirası denirmiş ve sofralarımızı şenlendirdiniz bize vakit ayırdınız düşüncesini temsil ediyormuş.  Ürünler kuzu incik Çanakkale Biga süt kuzularından tereyağ Çanakkale'den biber salçası Gaziantep'ten geliyor ve yörelere has en iyi ürünler kullanılıyor. 
    


      Başlangıç olarak gelen soğuklardan vişneli yaprak sarma, domates yatağında babagannuş ve çerkes tavuğu favori tatlarım arasına yerleşti.
 

     Ballı gemici böreği yedi çeşit Türk peyniri barındıran, el açması yufka ile sarılan zeytinyağında kızartılmış, bal ile servis edilen bir börek. Ben balsız olarak yedim inanılmaz lezzetli bir börek.

  
     İstiridye Mantarlı Çerkes Peyniri harika bir ara sıcak.


     Kuzu İncik lezzetli bir ıspanak yatağında servis ediliyor. Kuzu incik hiç kurutulmamış, yumuşacık çatal attığınızda dağılan inanılmaz bir lezzet.


     Sultan sarma kuzu ve dana kıymasından hazırlanan pastırmayla servis edilen bir Osmanlı lezzeti.




     Kaz Kebabı 15 ve 16 yüzyıl Osmanlı mutfağına ait, şenliklerde verilen bir yemek.



     Menüde bulunmayan Kirde Kebabı tarifi lavaş fırında yapıldıktan sonra  tereyağında kızartılıyor ve tereyağında soteleniyor.    Et sosta bekliyor karabiber, süt, yoğurt ve soğan suyu kullanılıyor ve günümüzde bakır kapta servis ediliyor.


    Helatiye; gül suyu içinde sakızlı muhallebi, fıstık, nar, badem ve meyve parçaları ile renklenmiş harika bir tatlı.
 
     Sonuç olarak Matbah Restauran bulunduğu konum itibariyle Osmanlı Mutfağını en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor. Tadımda bulunduğumuz bütün yemekler inanılmaz lezzetli ve hafifti. Herkese tavsiye edebileceğim bir mekan. 

Caferiye Sokak No 6/1 34122 Sultanahmet Istanbul, Turkey
T +90 212 514 61 51
F +90 212 514 61 52
info@matbahrestaurant.com

Yorumlar