#1HayatDiliyoruz Prima Unicef İşbirliği





Prima ve UNICEF
 “1 Paket = Hayat Kurtaran 1 Aşı” Kampanyası ile 1 Hayat Diliyor!


P&G’nin lider bebek bezi markası Prima’nın UNICEF işbirliğinde, 21 ülkede 71 milyon anne ve bebeğin hayatını tehdit eden Anne ve Yenidoğan Tetanosu’nu ortadan kaldırmaya yardımcı olmak amacıyla sürdürdüğü ve bu sene 10. yılına giren kampanya, gelişmekte olan ülkelerdeki annelerin ve bebeklerinin hayatta kalmalarına destek oluyor.

1 paket = Hayat Kurtaran 1 Aşı kampanyası ile Prima, her Prima®-UNICEF paketi için çocuk doğuracak yaşta olan bir kadının Anne ve Yenidoğan Tetanosu’ndan korunması için gerekli 1 aşı bedelini UNICEF’e bağışlıyor.


Tuba Ünsal ve Mehmet Turgut Kenya İzlenimleri...

“1 Paket=Hayat Kurtaran 1 Aşı” kampanyasının bu yılki iyi niyet elçiliğini üstlenen ve projenin 10. yılı kapsamında, Kenya’ya giderek UNICEF tarafından kurulan aşılama merkezlerinde anne ve bebekleriyle buluşan Tuba Ünsal, Kenya izlenimlerini düzenlenen özel bir etkinlikle paylaştı.

Tuba Ünsal Prima ve UNICEF, tam 10 yıldır “1 Paket = Hayat Kurtaran 1 Aşı”  kampanyası ile dünyanın en fakir bölgelerinde yenidoğan bebek ölümlerine yol açan yenidoğan tetanozuna karşı başarılı bir mücadele sürdürüyor. Yenidoğan tetanozu ne mutlu ki Türkiye’de görülmüyor ancak dünyanın pek çok gelişmekte olan ülkesinde yardım eli bekleyen anneler ve bebekler var. Biz de bu anlamlı projeye destek vermek için Kenya’ya gittik. Bu doğrultuda en önemli amacımız, Kenya’da yardıma ihtiyaca olan tüm anne ve bebeklerin yanında olmak, konuya dair bilgiyi ve bilinci yükseltmek, desteği arttırmaktı. Bugüne kadar takdirle izlediğimiz bu projeyi canı gönülden destekliyorum çünkü aslında çok ufak bir destek karşılığında 1 hayatın kurtarılması benim için gerçekten çok önemli” dedi.

Kenyalı anne ve bebeklerin yaşam mücadelesini fotoğraflayan Mehmet Turgut ise; “1 Paket = Hayat Kurtaran 1 Aşı kampanyasının amacını duyduğum andan itibaren destek olmak istedim. Kenya’daki UNICEF tarafından kurulan aşılama merkezlerine gidince projenin anlamı ve önemi benim için çok daha büyüdü. Oradaki annelerin ve bebeklerinin durumunu yakından gördük, aşılama çalışmalarını izledik. Çektiğim fotoğraflardan oluşan 1 Hayat Diliyoruz Sergisi’nin oradaki yaşamları tüm çıplaklığıyla yansıttığına inanıyorum. Umuyorum ki bu sergi ile projeye daha fazla farkındalık sağlar ve herkesin desteğiyle daha çok yaşamın kurtulmasına vesile oluruz” dedi.

Etkinlikte ayrıca Tuba Ünsal ile birlikte Kenya’ya giden ve objektifini kırsal bölgelerdeki anne ve bebeklere çeviren Mehmet Turgut’un fotoğraflarından hazırlanan, 1 Hayat Diliyoruz Sergisi’nin açılışı da gerçekleştirildi.


Kampanyadan Notlar:

10. yılına giren kampanya ile 17 ülkede Anne ve Yenidoğan Tetanosu’nu ortadan kaldırıldı.

2006 yılından bu yana 300 milyon aşı bağışlanırken, 500 bin bebeğin de hayatı kurtarıldı.

Ancak 21 ülkede 71 milyon anne ve bebeğin hayatı halen tehdit altında!

Bu doğrultuda bu yıl satılan her “Prima-UNICEF” logolu paket için UNICEF’e 1 aşı bağışlamanın yanı sıra herkesin keyifli bir yoldan aşı bağışlamasını sağlayacak çok farklı çözümleri de hayata geçirdik.

-      Ayrıca bu sene; Prima Facebook sayfasından paylaşılan UNICEF & Prima #1HayatDiliyoruz videosunun beğenerek ve/veya paylaşarak

-      Sadece #1HayatDiliyoruz ve #Prima etiketlerini birlikte kullanarak Instagram ve Twitter başta olmak üzere sosyal medya üzerinden gönderi paylaşarak bağışta bulunulabiliyor.


Anne ve Yenidoğan Tetanosu Nedir?
Anne ve yenidoğan tetanosu, toprakta ya da hayvan dışkısındaki ölü ve çürümekte olan maddelerde yaşayan bakterilerin yol açtığı, genellikle açık yaralardan bulaşan, ölümcül bir hastalıktır. Vücuda yerleştiklerinde bakteriler bir sinir toksini (zehiri) gibi çalışmaya başlayarak merkezi sinir sitemini etkiler ve kontrol edilemeyen, büyük acıya neden olan kas spazmlarına yol açar. Tetanos insanoğlunun bildiği en ağrılı ölümlerden birisine neden olabilir. Aşılanarak bağışıklık kazanmamış herhangi biri tetanosa yakalanabilir. 
Anne ve yenidoğan tetanosu bulaştığında gerçek bir tedavisi yoktur. Gelişmekte olan ülkelerin sağlık altyapısının çok kısıtlı olduğu kırsal bölgelerinde yenidoğan tetanosuna yakalanan çocukların neredeyse tümü ölmektedir. Bugün bile yenidoğan tetanosundan mağdur olan ve tedavi merkezlerine ulaştırılma olanağı bulunmayan bebeklerin %95’i hayatını kaybedecektir. 


Anne ve yenidoğan tetanosu annelere ve bebeklerine nasıl bulaşır?

Yenidoğan (yenidoğan) tetanosu, yeni doğmuş bebeklerin sağlıklı olmayan ortamlarda dünyaya gelmeleri, örneğin göbek bağlarının steril olmayan bir araçla kesilmesi, müdahalenin temiz olmayan ellerle yapılması, kirli kumaşlara sarılmaları ya da sade yağ, hayvan dışkısı, kül, çamur gibi maddelerle tedavi edilmeye çalışılmalarının sonucu olarak doğrudan enfeksiyon kapmaları ile meydana gelir. Güvenli olmayan, sağlıksız bir ortamda yapılan doğum sırasında anneler de anne tetanosuna yakalanabilir. 

Anne ve yenidoğan tetanosu nasıl önlenebilir?

Aşı ve sağlıklı doğum uygulamaları sayesinde anne ve yenidoğan tetanosu tamamen önlenebilir. Tetanos toksoidi (TT) güvenli ve maliyeti düşük bir aşıdır; iki dozdan sonra sadece anne olma yaşındaki kadını 3 yıl boyunca anne tetanosundan korumakla kalmaz, aynı zamanda plasenta vasıtasıyla annenin antikorlarının bebeğe aktarılmasını, dolayısıyla onun da korunmasını sağlar. Anne ve 3 yıllık bir süre boyunca dünyaya getireceği bebeğinin tetanostan korunabilmeleri için 2 doz tetanos aşısı gerekir. Bu aşı sayesinde bebek yaşamının ilk iki ayında tetanostan korunur. 


Anne ve bebeklerin tetanos aşısı sayesinde anne ve yenidoğan tetanosundan korunmasında UNICEF ülkelere nasıl yardım ediyor?

UNICEF, hamile kadınların ve yeni doğmuş bebeklerin düzenli aşı hizmetleri (EPI) ve doğum öncesi bakım klinikleri vasıtasıyla tetanosa karşı korunmasını sağlamak için ihtiyaç sahibi ülkelerde faaliyet gösteriyor ve bu ülkelere destek oluyor. Sağlık hizmetleri ve özellikle doğum bakımının kısıtlı olduğu bölgelerde tetanos aşısı kampanyaları yürütülüyor. Bu kampanyalar ileride çocuk sahibi olabilecek, doğurganlık çağındaki tüm kadınların 3 doz tetanos aşısı olmasını hedefliyor. Çocuğunu doğurmadan önce tetanos aşısı olan bir kadın, 2 doz tetanos aşısı ile hastalıktan 3 yıl, 3 doz tetanos aşısı ile 5 yıl korunuyor ve bu dozlar hayatının ilk 2 ayında bebeğini de hastalıktan koruyor. UNICEF aşıların tedarik ve sevkiyatına destek sağlamanın yanı sıra sağlık çalışanlarını aşıyı uygulayabilmeleri için eğitiyor. WHO ve UNICEF uzun süreli bağışıklık sağlamak için 5 doz TT (tetanos aşısı) öneriyor.


Bu yıl tüketiciler katılmak için ne yapmalı?

İnsanların katılması için birçok kolay yol bulunuyor:
1 paket= hayat kurtaran 1 aşı: Satın alınan her UNICEF logolu Prima paketi için, Prima bir aşının maliyetine karşılık gelen tutarı bağışlayacak.
1 izleme/paylaşım = hayat kurtaran aşı: Prima’nın özel yapımı ‘Wishes” filmini her izlediğinizde ya da 1 paylaştığınızda, Prima bir aşının maliyetine denk olan tutarı bağışlayacak.
1 dilek = hayat kurtaran 1 aşı: Bebeğinizin bir dilek mumu söndürürken çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak MNT’yi ortadan kaldırma dileğimize katılıyorsunuz. Yüklenen her dilek fotoğrafı ile Prima bir aşının maliyetine karşılık gelen tutarı bağışlayacak.


Prima Hakkında:  Prima, Türkiye’nin 1986 yılında piyasaya sunulan ilk hazır çocuk bezi olarak ilk günden bu yana pazar liderliğini koruyor. Annelerin ihtiyaçlarına göre ürünlerinde yeniliklere imza atan Prima; 1999 yılında hala sadece Prima’da bulunan “losyon bakım şeritleri”ni, 2000 yılında da ilk kez “nefes alan pamuksu dış yüzeyi” Türk tüketicisinin beğenisine sundu.   2003 yılında Prima, Tam Koruma ile daha geniş bel bantları ve daha yüksek emicilik gücü ile sızıntıları önleyerek bebeklerin daha rahat etmesini sağladı. 2004’te piyasaya sunduğu “Prima New Baby Yenidoğan” ürünü ise “İkili Koruma” Sistemi ile idrarın yanı sıra, yenidoğana özgü yumuşak dışkının da emilmesini sağlayan yenidoğana özel ilk bebek bezi oldu. 2005 yılında hem ürün gamını Türkiye’nin ilk ve tek anatomik şekilli ürün gamı haline getirmiş hem de bebeklerin değişik gelişim aşamalarındaki farklı ihtiyaçlarının aynı bebek bezi ile karşılanamayacağından yola çıkarak, bebeklerinin gelişimlerinin her aşaması için farklı teknolojileri ile üretilmiş farklı ürünler geliştirmiştir. 2006 yılında Yeşil Ekstra Kuru tabakalı bebek bezini ve 2007 yılında da ilk mis kokulu bebek bezini tüketicileri ile buluşturmuştur. 2010 yılında ise Prima’nın en kuru ve en ince bezi, yeni Dry Max Teknolojisi ile Prima Premium Care’i annelere sunmuştur. Prima Dünyası; Yeni Bebek, Aktif Bebek, İlk Adım, Uyu Oyna, Premium Care bebek bezleri ve Islak Mendilleri’nden oluşan geniş ürün gamıyla tüm beklentileri karşılıyor. (Daha fazla bilgi için www.prima.com.tr ve www.facebook.com/PrimaDunyasi)
UNICEF Hakkında: UNICEF, erken dönemden ergenliğe kadar çocukların yaşayıp gelişmelerine yardım amacıyla 170’den fazla ülkede ve bölgede çalışmalar yürütmektedir. Gelişmekte olan ülkelere özellkle aşı temin edilmesinde dünyada en önde gelen kuruluş olan UNICEF çocuk sağlığı ve beslenmesini, temiz su ve sanitasyon çalışmalarını, kız erkek tüm çocukların kaliteli eğitim görmelerini ve çocukların şiddet, sömürü ve AİDS’ten korunmasına yönelik çalışmaları desteklemektedir. UNICEF çalışmalarını tümüyle kişilerin, iş çevrelerinin, vakıfların ve hükümetlerin gönüllü katkılarıyla finanse etmektedir.  UNICEF’in Türkiye’deki Ülke Ofisi çalışmalarına 1951 yılında başlamıştır.  UNICEF, hükümet ve ortakları ile birlikte hizmetlerin özellikle dezavantajlı çocuklara ulaşması, farklılıkların azaltılması, koruma programlarının genişletilmesi, gençlerin gerekli bilgi ve yetenekleri kazanması, politikaların ve mevzuatın hayata geçmesi ve gerekli kaynakların yaratılması için çalışmaktadır. www.unicef.org.tr


Yorumlar