Okan’da Gaziantep Yemekleri Günü



Okan’da Gaziantep yemekleri günü

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nün düzenlediği “Gaziantep Yemekleri Workshop”unda bloggerlar yörenin mutfağını Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğretim üyesi, Sahan restoranları kurucusu Tahir Tekin Öztan eşliğinde keşfe çıktı.  



Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nün gerçekleştirdiği workshop’ta,  UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Gaziantep mutfağı A’dan Z’ye anlatıldı. Yöre mutfağı hakkında Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğretim üyesi, Sahan restoranları kurucusu Tahir Tekin Öztan bilgi verdi. 

Öztan çağla aşından firik tandıra, buharda pazı sarmadan keme ve yenidünya kebaplarına toplam 12 Gaziantep yemeğini malzemeleri ve hazırlanış aşamalarıyla bloggerla paylaştı.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök’ün ev sahipliğinde yapılan etkinlik hakkında Gök “Bölümümüz Türkiye’nin yemek kültürüne önem veriyor, sahip çıkıyor. Bölümümüzün müfredatını Türk mutfağına göre yeniledik. Dört dönem boyunca Türkiye’nin 7 bölgesi ve Osmanlı mutfağını uzman öğretim üyelerimizle anlatıyoruz. Gaziantep mutfağı hakkında Tahir hocamız bilgi veriyor. Bugün onun uzmanlık mutfağını, bloggerlarla ondan dinledik” dedi.

Bloggerlar workshop öncesi Tuzla Kampüsü’nde yer alan Gastronomi Uygulama Mutfağını da gezdi. 1000 metrekare büyüklüğündeki mutfakta, Gastronomi Bölümü öğrencileri birebir uygulamalı mutfak derslerini gerçekleştiriyor. Binada iki adet 32 kişilik aşçılık ve bir adet 18 kişilik pastacılık uygulama sınıfı yer alıyor. Gastronomi uygulama mutfağı , 32 öğrenciye aynı anda eğitim verebilme imkanıyla Türkiye’nin en büyük uygulama mutfağı olma özelliğini taşıyor. Öğrenciler, aldıkları eğitimler sonucunda yaptıkları yemekleri aynı binada yer alan herkese açık olan O’Mutfak Restaurant’da müşterilere sunuyor.


Workshop’ın ardından Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök, Okan Üniversitesi’nde İstanbul’un ilk ve tek Gastronomi Yüksek Lisans programını verdiklerinin altını çizerek program hakkında bloggerları bilgilendirdi. Ayrıca yüksek lisansta yemek ve şarap uyumu dersi veren master someliye Ali Dündül hem bu ders hem de şarap sertifika programı konusunda bilgi paylaştı.  Dündül someliye eğitim programında üç seviye olduğunu anlatarak “İtalya’daki Castello Banfi  şarap firması işbirliğinde hem üniversitemiz hem de yurtdışı onaylı sertifika veriyoruz. 3 seviyeyi de tamamlayanlar İstanbul’a gelen Castelo Banfi’nin master someliyesi tarafından verilen 3 saatlik eğitimi alıyorlar. Ardından someliye diplomasının sahibi oluyorlar. Şarap sertifikasına ek olarak, yiyecek içecek sektöründe çalışanların dışında, ilk iki seviye şarap meraklılarına da hitap ediyor. Restoran 
menülerindeki şarap listelerine yabancı kalmadan, hangi şarabı seçsem diye kara kara düşünmeden şarap kararını verebilecekleri bilgileri alarak, birer şarap uzmanı haline geliyorlar. Bu eğitim programı kapsamında her seviyede restoranda tadımlar yapılarak yemek-şarap uyumu çok daha kolay öğretiliyor” dedi.  

Workshop’da hazırlanan yemekler:
1.       Üçlü Yeni Dünya Kebabı
2.       Keme Kebabı
3.       Terbiyeli Kuzu Şiş
4.       Alinazik
5.       Kuzu Tandır
6.       Firik Pilavı
7.       Çağla Aşı
8.       Altı Ezmeli Kebap
9.       Buharda Pazı Sarma
10.   Ciğer Kebabı
11.   Pırpırım Salata
12.   Kadayıf

Yorumlar